Színház.hu

 1. November 26-án, csütörtökön indul a Trafó Kortárs Művészetek Háza e-Trafó elnevezésű online programsorozata, amely minden hétköznapra tartalmas, a digitális platformokon elérhető programot kínál. Virtuális műteremlátogatások, online táncórák, live setek, performanszok, beszélgetések, webinarok, speciális előadások és egyéb bónuszprogramok várják az érdeklődőket. Az első stream-premier november 27-én a Grotesque Gymnastics társulat újcirkusz előadása lesz.

   A Trafó a pandémia következtében kialakult jelenlegi helyzetben a közönséggel való kapcsolattartás újabb formáit keresi: nem egyszerűen visszaköltözik a digitális térbe, hanem egy változatos, tematikus programsorozatot hoz létre, és a normál működéséhez hasonlóan többféle műfajban kínál nézni- és hallgatnivalót, minőségi tartalmat az otthoni szabadidő eltöltéséhez. Mivel a szervezők számára fontos, hogy felhívják a figyelmet a járványügyi korlátozások betartására, ügyeltek arra, hogy minél kevesebb kontaktussal járó, többségében valós időben, a résztvevők által közvetített programok szülessenek.

  grotesqu_gymnastics_kudarc_te_ri_ga_spa_r.jpg

   

  Az e-Trafó november 26-án a Nyitott Műteremmel kezdődik, amely a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata minden csütörtökön 21 órától. Az élő beszélgetések során kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveit és terveit. Első alkalommal az Amszterdamban tanult fiatal képzőművész, Ulbert Ádám stúdiójába látogatunk el Molnár Ráhel Anna művészeti író vezetésével. A következő műteremlátogatások során Csörgő Attilával Tillmann József, Csákány Istvánnal Mucsi Emese, Bukta Imrével pedig Fenyvesi Áron beszélget majd.

   November 27-én 20 órától a Grotesque Gymnasticsújcirkusz társulat bemutatóját streamelik a www.trafo.hu oldalon. A kudarc anatómiájaegy artistanő önvallomásán, a fizikai és a lelki sérülések történetén alapszik, és a kudarcban rejlő lehetőségeket fejtegeti. A „valós” premierrel azonos időpontban megvalósuló online premier egyben „avantgárd cirkuszi realtime dokumentumreality-kísérlet” is lesz a próbatermi kontextusnak és a digitális tér adta lehetőségeknek köszönhetően. Előadják: Kudlák Eszter, Bardóczy Ilka, Takács Lacek, Téri Gáspár, György Tibor, zenész: Csizmás András, rendező: Téri Gáspár, producer: SÍN Művészeti Központ. Az előadás csak jeggyel és valós időben nézhető.

   A péntek esti e-Trafó Néző sorozatban, amely az egyetlen jegyköteles program, kifejezetten online médiumra létrehozott vagy ilyen formában átalakított, különleges előadásokat mutatnak be. Oliver Zahn rendező Óda a felejtéshez – második rész című projektjében megosztott képernyőn mesél a felejtésről, és arról, hogy milyen egy kelet-európai emigráns család tagjaként élni Németországban. A Dollár Papa Gyermekei társulat az Otthon c. előadásuk otthoni különkiadásával készül, Gábor Sára Kutyaportéka – kisvárosi kórkép című előadását pedig riport- és dogmafilmes eszközökkel alkotják újra Barcsai Bálint rendezésébe

   November 30-án kezdődnek a hétfő esti online táncórák a Műhely Alapítvány szervezésében. A Táncműhely foglalkozásaihoz bárki csatlakozhat, ám főként tapasztalattal rendelkező tánckedvelőknek hirdetik. Az órákat Grecsó Zoltán, Keresztes Patrik, Bakó Gábor és Békési-Szombati Anett táncos-koreográfusok tartják felváltva, lágy és dinamikus, rikflow basic, színpadi jazztanc és soft wave kortárstánc stílusokban.

   A december 1-én, kedden startoló Fülbevalóprogramsorozat változatos műfajokban kínál zenei és audiovizuális élményeket. Első alkalommal Papa live setjét követhetjük élőben a Tilos Rádió stúdiójából, a folytatásban pedig lesznek koncert-live-ok, kiadói klipajánlók és performansszal egybekötött live setek, olyan ismert alkotó-előadók közreműködésével, mint Lázár Gábor, Bartha Máté, Bartha Márk, Papp Norbert és a MΣO CULPA(Heim Roland).

  trafo2020_drucker_da_vid.jpg

  Szerda esténként a TudásTrambulin online Különórát követhetik az érdeklődők december 2-ától. A webinar-sorozatban a 20. századi tánc-, színház-, zene-, performansz- és képzőművészet történetéről hallhatunk előadásokat Kricsfalusi Beatrix irodalom- és színháztörténész, Molnár Szabolcs zenetörténész és Rényi András művészettörténész közreműködésével. Fókuszba kerülnek a tér, az idő, a test és a jövőnarratívák kérdései, a társműfajok közötti kitekintéssel. A minikurzusok a Trafó előadásainak értelmezéséhez is segítségül szolgálhatnak.

  Az e-Trafó első, „kísérleti adása” december 20-ig tart, majd a tervek szerint januárban folytatódik és újabb programtípusokkal bővül.

   Részletes program és további információk a www.trafo.hu oldalon és a www.facebook.com/trafohouse oldalon érhetők el.

  Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

 2. 65 éves korában elhunyt Böröndi Tamás a Vidám Színpad igazgatója - adta hírül színháza a Facebook oldalán:

  "Tragikus hírrel zárja évadát a Vidám Színpad!

  Nevünkhöz méltatlan módon, szívünkben gyógyíthatatlan fájdalommal adjuk tudtára rajongóinak a felfoghatatlan hírt, hogy színházunk vezetője, az ország egyik legismertebb mosolygyártója BÖRÖNDI TAMÁS 65 éves korában, tegnap az esti órákban átadta lelkét az Úrnak!
  Gyászolja felesége Götz Anna, ikerlányai, 88 éves édesanyja, kollégái és azok a milliók, akiknek életében mosolyt csalt az arcára!
  Saját halottjának temetéséről később intézkedik a Vidám Színpad."

  bo_ro_ndit.jpg

  Böröndi Tamás1980-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Színészi pályáját a debreceni Csokonai Színház társulatának tagjaként kezdte. 1984-től a Fővárosi Operettszínházban, majd a Bodrogi Gyula által vezetett Vidám Színpadon játszott, amelynek 2013 óta volt az igazgatója.

   

   

   

  Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

 3. Remélhetőleg szeptembertől újra normál üzemmódban működhetnek a színházak, a Radnóti egyből két bemutatóval is készül a nyitásra.

  [...] Bővebben!

  Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

 4. A Móricz Zsigmond Színház idén immáron tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a VIDOR Fesztivált augusztus 21. és 29. között.[...] Bővebben!

  Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

 5. A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.

  [...] Bővebben!

  Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

 6. Kiállításmegnyitóval, érzelmekben gazdag előadással, és azt „lélekelemző” beszélgetéssel kezdődött a III. “Lélektől lélekig...” Érzékenyítő Fesztivál a Veszprémi Petőfi Színházban.

  [...] Bővebben!

  Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

 7. Dalok és versek, próza és líra, színészek, zenészek, költők, írók és a közönség, a jelen és a múlt, különböző évtizedek és évszázadok szellemisége találkozik Zsámbékon hétről hétre.

  [...] Bővebben!

  Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

 8. A Szegedi Szabadtéri Játékok egyik legkülönlegesebb darabja, az Akárki című színjáték főszerepeiben két Kossuth-díjas művészt, Zsótér Sándort és Hegedűs D. Gézát láthatja a közönség július 24-én a Dóm téren.

  [...] Bővebben!

  Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

 9. Október 21. és 25. között negyedik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház az Infinite Dance tánc- és összművészeti fesztivált – amennyiben azt az őszi járványügyi intézkedések engedik. A tervek szerint a fesztivál öt napja alatt összesen tizenhárom előadást láthat a közönség.

  [...] Bővebben!

  Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

 10. A Magyar Mozgóképszemle által legjobb női főszereplőnek választott Sodró Elizával az Előadóművészi Jogvédő Iroda készített interjút.

  [...] Bővebben!

  Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!