A tűzfal egyszerűen szólva megvédi a számítógépén található programokat és adatokat a hálózat vagy az Internet felől érkező illetéktelen behatolók ellen. Feladata, hogy minden a számítógépére érkező, és onnan távozó "csomagot" (adatok halmazát) megvizsgáljon, és kiszűrje a rosszindulatú programokat vagy adatokat. Tűzfalakat használnak a cégek is saját hálózatuk védelmére, de manapság már az otthoni számítógépnél is elengedhetetlen.

A Windows XP rendelkezik egy beépített tűzfal programmal, ami hatékonyan képes megállítani a számítógépünket fenyegető rosszindulatú támadásokat. Elismerjük, hogy a beépített tűzfalnál léteznek jobb, összetettebb, részletesebben beállítható programok, de azoknak, akiknek nincs lehetősége különálló programot vásárolni, vagy telepíteni, illetve nem szeretnének sok időt szánni a program beállítására, a beépített tűzfal is megfelelő védettséget adhat.

Bekapcsolásához a következő lépések szükségesek:

  • * Start menü / Vezérlőpult
  • * Hálózati kapcsolatok
    * Itt ki kell választania a megfelelő hálózati kártyát (legtöbb esetben Helyi kapcsolat vagy D-Link AirPlus 520+), majd annak nevén jobb kattintással a Tulajdonságok pontot!
    * Speciális fül
    * Internetkapcsolat tűzfala: "Védem a számítógépet és a hálózatot, korlátozom vagy letiltom a hozzáférést az internetről." - Ezt a pipát jelöljük be.
    * Ezután semmi más teendőnk nincs, az alapbeállítások megfelelőek az általános igénybevételre. Ezt a beállítást érdemes megtennünk a NapNet magánhálózati (VPN) kapcsolatra is.

 

 

Kapcsolódó témakörök: