Az alábbi dokumentumban igyekszünk azokat az információkat összegyűjteni, amelyek a helyi hálózaton keresztüli fájlmegosztás beállításához szükségesek. Ezek az információk nem tekinthetők műszaki leírásnak, nem jelenthetnek hivatkozást kártérítési igénynél, az itt található beállításokat mindenki csak saját felelősségére végezheti el.

Elöljáróban néhány tudnivaló a helyi hálózaton keresztüli fájlmegosztás működéséről, biztonsági kockázatairól. Windows 98 óta a Windows operációs rendszerek alapértelmezett hálózati protokollja (kommunikációs nyelve) a TCP/IP. A NapNet rendszer is ezt a protokollt használja a számítógépek közti, és a számítógépe és a kiszolgáló közti kommunikációhoz egyaránt. Jelenleg csak ez a protokoll engedélyezett, mivel szinte minden, ma igénybe vett szolgáltatás ezt igényli, használja. Kisebb vállalati vagy otthoni hálózatban engedélyezhető a NETBEUI protokoll is, de ennek hatékonysága és biztonságossága megkérdőjelezhető, emellett több számítógép esetében nagymértékben lelassítja az adatforgalmat. Ez nem összetévesztendő a NetBIOS protokollal, ami a TCP/IP protokollba ágyazva a fájlmegosztásra használható. Ezt az összekapcsolást (NetBIOS és TCP/IP) az operációs rendszer alapértelmezésként elvégzi, kikapcsolásával letiltható a fájlmegosztás használata.

Mit is csinálunk, ha megosztunk a számítógépünkön egy mappát vagy egy meghajtót a hálózat többi tagja számára? Hozzáférést engedünk ahhoz, és annak tartalmához. Döntésünktől függően megengedjük, hogy a többi hálózati felhasználó elérje, olvassa, lemásolja, letörölje az ott található fájlokat, mappákat, vagy épp új fájlokat/mappákat másoljon fel oda. Ezeket a tevékenységeket az ún. "jogokkal/jogosultságokkal" szabályozhatjuk. Tehát megmondhatjuk, hogy milyen jogot adunk a többieknek az adott mappára. (Itt a továbbiakban mindig hozzáértjük a mappában található fájlokat, vagy almappákat is.) Erre operációs rendszerenként különböző lehetőségeink vannak.

Windows 95, 98, Me esetén két fajta jelszót tudunk megadni a megosztott mappánkhoz, az egyik ismeretében csak olvasni tudják a mappát, míg a másikkal írhatnak is bele és törölhetnek is belőle.

Windows NT 4 Workstation, Windows 2000 Professional vagy Windows XP Professional esetén különböző azonosítókat (felhasználói neveket) és jelszavakat is létrehozhatunk, és azokhoz rendeljük a jogosultságokat.

A két módszer közti különbség szembetűnő: előbbi esetben ugyanazt a jelszót kell megadni minden ismerősünknek, és ami titkot már két ember tud, azt hamarosan mindenki tudni fogja, tehát mindenki hozzáfér mappánkhoz. Utóbbi rendszerek esetén minden "ismerősünknek", akiket hozzá akarjuk engedni mappáinkhoz, külön-külön nevet és jelszót készíthetünk. Ráadásul Windows 95, 98, Me rendszereknél egyszerűbb, internetről beszerezhető segédprogramok segítségével néhány perc alatt jelszó nélkül is hozzáférhetővé válnak mappáink.

Tehát alapvető figyelmeztetés, hogy Windows 95, 98, Me operációs rendszereknél NE használjuk a fájlmegosztást, emellett Windows NT4, Windows 2000 és XP használatakor is figyelmesnek kell lennünk a beállításoknál.

A továbbiakban csak a Windows XP-ben végzendő beállításokra térünk ki, tapasztalataink szerint ez ma a legelterjedtebb Windows alapú operációs rendszer.

Fájlmegosztás beállítása Windows XP-ben

Javasoljuk ezen kívül egyéb tűzfal program hiányában a beépített tűzfal használatát.

Beépített tűzfal a Windows XP-ben

Ismételten felhívjuk a figyelmét arra, hogy a fájlmegosztás beállítása veszélyt jelent az Ön számítógépén található mappákra, fájlokra. Ha nincs feltétlen szüksége rá, ne használjon fájlmegosztást. Sőt, ez esetben javasoljuk, hogy tiltsa is le a fájlmegosztás használatát.

Fájlmegosztás letiltása Windows XP-ben

 

További információért forduljon rendszere súgójához, vagy OEM operációs rendszer esetén az operációs rendszerét forgalmazó kiskereskedőhöz.

 

Kapcsolódó témakörök: